השתלת ובניית עצם
השתלת עצם הינה הליך כירורגי שנועד לתת מענה למקרים בהם אין מספיק עצם להתקנת שתלים. חוסר העצם עלול לנבוע ממספר סיבות כגון, דלקת סביב השן שגרמה לספיגת העצם, מחלות חניכיים, חוסר מולד של שיניים, אובדן שיניים ועוד.
במסגרת ההליך משתילים בלסתו של המטופל עצם ממקור עצמי או מעצם שמפיקים אותה ממקור חיצוני, סינתטי המיוצר במעבדה.
השתלת העצם מתבצעת לרוב תחת הרדמה מקומית בתנאים של חדר ניתוח. ההליך כולל חשיפה של האזור המיועד להשתלה, הנחת העצם וקיבועה וסגירה של האזור באמצעות תפרים. כעבור זמן המתנה של מספר חודשים, במהלכם העצם המושתלת עוברת הליך של קליטה בלסת, מתבצעת התקנת השתלים.
השתלת עצם והרמת סינוס
כאשר אנו נדרשים לעבור השתלת שיניים, עלינו לעבור קודם כל בדיקה שהפה שלנו בנוי להכיל את השתלים ולא חלילה יפגע כתוצאה מכך. פעמים רבות קורה שעצם הלסת לא מספיק מלאה, כך שהחדרת השתלים יכולה לגעת בטעות בסינוסים הקיימים מעל השיניים. הסינוסים אלו חלקים מאוד רגישים ועדינים ומגע של השתל בהם עלול להוביל לכאבי תופת ולפגוע משמעותית בבריאות הפה. בניגוד למקרים שבהם ישנו הצורך לעבור השתלת עצם בלסת רק על מנת להפוך אותה למלאה יותר, כאן ישנו הצורך בהשתלת עצם על מנת לבצע הרמה של הסינוס כך שלאחר מכן לא יהיה כל חשש שהעמסת השתל על הלסת תפגע או תחדור עד לסינוס עצמו.
ישנן שתי שיטות עיקריות לטיפול בבעיה, כאשר במסגרת שתיהן מושתל חומר דמוי עצם המתאחה בעצם הלסת הנסוגה ומרחיב אותה:
הרמת סינוס סגורה – טיפול זה נעשה במקרה בו יש צורך בהרחבה קטנה של עצם הלסת ולא מעבר לכך. בתוך התהליך, מלבד השתלת העצם, ייקדח הרופא חור בחך המטופל כך שניתן יהיה להעמיס עליו לאחר מכן גם את השתל עצמו. בטיפול זה ניתן לעבור בבת אחת גם הרמת סינוס וגם השתלה של שתל דנטאלי.
הרמת סינוס פתוחה – במקרה שבו נצטרך לבצע הרמה מאסיבית יותר של הסינוס, נצטרך לבצע הרמת סינוס פתוחה, במסגרתה לא ייקדח חור בחך המטופל, אלא יתבצע שימוש בחור עצמו הקיים בתעלה העוברת בעצם הלסת ונפתחת לעבר הסינוס העליון.